Holi 2004

Holi 2004

Het Holi feest luidt voor Hindoes het nieuwjaar en de lente in. Tevens wordt de overwinning van het goede op het kwade gevierd. Het verhaal hierachter gaat als volgt: Prins Prahlaad weigerde zijn vader als goddelijkheid te zien en bleef enkel de ware God ,Vishnu aanbidden. Wanhopig probeerde de koning van zijn zoon af te komen. Dit mislukte keer op keer. Zijn zus Holika wilde hem helpen door met Prahlaad op de brandstapel te gaan zitten. Zij zou niet verbranden, vanwege een zegen die zij had gekregen. Het was echter, zo bleek de volgende ochtend, niet Holika maar de kleine Prahlaad die het vuur overleefde.

Vele honderden jaren later vieren miljoenen Hindoes over de gehele wereld deze overwinning van Prahlaad nog steeds. Onlangs, een paar dagen voor het grote gebeuren stelde ik twee Hindoestaanse zusjes een aantal vragen over Holi.

Sharmila Sewbaran (35) woont in Almere. Ze is getrouwd en heeft 2 kinderen.Daarnaast is ze werkzaam bij een bank.

Wat betekent Holi voor jou?
"Holi is voor mij feest, gezelligheid, familie en natuurlijk eten en drinken."

Hoe vier jij Holi 2004?
"Zaterdag, de dag voor Holi, ga ik samen met mijn gezin naar Amsterdam Zuidoost voor de Holika verbranding. Zondag gaan we naar mijn schoonouders, ouders en naar familie in Den Haag. Daar wordt het groots gevierd Het is dan net alsof je in Suriname bent. Er is een hele leuke sfeer."

Ben je tijdens Holi wel eens in Suriname geweest?
"Ja, zo'n 8 jaar geleden was ik daar tijdens Holi op vakantie. Het hele land deed mee met feesten. Bruin, blank, creool en Indiaan. Iedereen liep er besmeurd met poeder bij. Chautals ( soort bandjes) gaan alle huizen langs. Ze zingen en krijgen dan een hapje en drankje.Vervolgens trekken ze weer door naar het volgende huis."

Waar gooit Sharmila graag mee met Holi?
" Ik haal gekleurd poeder in Surinaamse winkels en verder gooi ik met zo'n beetje alles wat er in de kast staat; meel, eieren, cacaopoeder. Van alles."

Vervolgens sprak ik met Aartie Jagai (zie foto). Aartie (26) is net als haar zuster getrouwd, woonachtig in Almere en werkzaam bij een bank.

Wat ga je dit jaar doen met Holi ?
"De dag van de Holika verbranding ga ik met mijn man naar mijn moeder. Daarna gaan we naar een feest in een sporthal in Amsterdam Zuidoost. Zondag gaan we naar mijn schoonfamilie. Daarna gaan we naar Den Haag. We hebben daar kennissen wonen. Samen gaan we in het Zuiderpark Holi vieren. Het wordt daar uitgebreid gevierd."

Hoe vierde je je laatste Holi?
"Vorig jaar was ik in Suriname. Daar is het een nationale feestdag. Ik ben er naar tempels (mandirs) geweest en heb de Holika verbranding meegemaakt. Iedereen doet mee. Ik wil het ooit nog eens in India meemaken. We zouden dit jaar gaan. Er zijn van die speciale Holi-reizen. Helaas kon mijn man geen vrij krijgen."

Wat is je mooiste Holi herinnering?
"Jaren geleden vierden we het bij één van mijn zussen thuis. Ze zou gaan verhuizen en we hadden een geheel leeg huis om te gebruiken. We maakten er die dag echt een bende van. We gooiden met eieren en renden achter elkaar aan. De Holi viering van een paar jaar geleden op de Dam in Amsterdam was ook leuk. Ik hoop dat het nog eens op de Dam gevierd wordt."

Als ik dit schrijf is het feest alweer achter de rug. Ik hoop dat de zusjes Aartie en Sharmila er weer een mooie Holi herinnering bij hebben en de IF lezers wens ik alsnog SUBH HOLI.

Rosa de Sousa