Raksha Bandhan

Raksha Bandhan

Raksha Bhandan wordt gevierd wanneer het volle maan is in Juli/Augustus. Het festival Raksha Bandhan symboliseert de liefde, genegenheid en het gevoel van broederschap. Op deze dag binden de zussen een amulet genaamd "Rakhi" om de polsen van hun broers om hun geluk en een lang leven te wensen. Raksha betekent "Beschermen".

In vroeger India wanneer vrouwen zich onveilig voelden bonden zij Rakhi om de polsen van mannen op wie zij konden rekenen, daarmee beschouwden zij hun als hun broers.

 

De Rakhi's kan je kopen in de tropiwinkels/videotheken etc. De winkels zien er dan feestelijk uit door de gekleurde en glinsterende "Rakhi's" die tentoongesteld staan voor het raam of naast de kassa. Er is een groot assortiment te vinden, van groot en duur tot klein en simpel. Elk jaar komen er nieuwe varianten voor van de Rakhi's. Sommige hebben een geschilderde gezichtje op het ronde schijfje. Soms worden er zelfs kleine katoenen poppen gemaakt.

Kortom de vrouwen kunnen kiezen uit een groot assortiment Rakhi's en kunnen ze de beste uitkiezen want het is tenslotte voor hun broers.